Södra Teatern

Om Assassins

Assassins är Stephen Sondheims och John Weidmans tonsatta teaterpjäs om de amerikanska presidentmorden. Vi får se berättelserna från det första presidentmordet på Lincoln till John Hinckleys mordförsök på Reagan. Pjäsen ställer frågan om drivkrafterna bakom morden och mordförsöken bortom den simplistiska förklaringen att det rörde sig om vansinnesdåd.

Assassins hade sin premiär off-Broadway 1990 och gjorde stor succé på Broadway 2004, där den fick fem Tony Awards, bland annat för bästa återuppsättning. Nu ges den för första gången i Skandinavien och på svenska.

John Weidman, Assassins manusförfattare, skriver om bakgrunden till verket:
”Assassins föreslår, att [mördarna delar] ett desperat behov av att få utlopp för outhärdliga mindervärdeskänslor med en brinnande och destruktiv känsla av berättigande. Assassins föreslår att anledningen är att vi lever i ett land vars högst älskade nationella myt, åtminstone som den idag framställs, uppmuntrar oss att tro att i Amerika är det inte bara så att våra drömmar kan bli besannade, utan bör bli besannade, och om så inte är fallet bär någon eller något skuld till det.”